15% RABATU Z KODEM: WIOSNA

Elite Food Box

Alergen to białko wchodzące w skład komórek roślin, lub zwierząt zdolne do
wyzwolenia reakcji alergicznej. Alergie pokarmowe są coraz częściej spotykanymi zjawiskami
głównie wśród osób mieszkających w krajach wysoko rozwiniętych. Reakcja nadwrażliwości
na pokarmy nie jest niczym nowym Informacje o zaburzeniach występujących po spożyciu
danego pokarmu opisywali uczeni z cywilizacji babilońskiej. Alergia pokarmowa to nie tylko
problem zdrowotny ale i społeczny, ponieważ angażuje liczne grupy specjalistów do działań
mających na celu diagnozowanie alergii pokarmowych oraz poprawę jakości życia ludzi
z takimi problemami (2).
W 1995 roku Europejska Akademia Alergologii sklasyfikowała zaburzenia organizmu
wywołane spożywanym pokarmem. Wyróżniono dwie grupy: alergie pokarmowe (z udziałem
mechanizmów immunologicznych) i nietolerancje pokarmowe (z udziałem innych
mechanizmów). Sześć lat później ta sama Akademia podała nowe nazewnictwo, które
ujednolicało poprzednie. Nadwrażliwość pokarmowa dzieliła się na reakcje z udziałem
mechanizmów immunologicznych (IgE-zależna i IgE-niezależna). Temat ten do dziś budzi
kontrowersje ponieważ duża część społeczeństwa nie zna dobrze terminologii
i mechanizmów patogenetycznych (1). Nieprawidłowa reakcja na pokarm może mieć
charakter toksyczny lub nietoksyczny. Przykładem reakcji toksycznej jest zatrucie histaminą.
Reakcja nietoksyczna definiowana jest jako nadwrażliwość. Warto zaznaczyć, że uznanie
jakiegoś produktu za alergen jest precyzyjne. Należy zidentyfikować produkt odpowiedzialny
za pojawienie się reakcji alergicznych co w przypadku warzyw i owoców jest trudne, bo za
występowanie reakcji alergicznej odpowiedzialne mogą być dodatki i środki pomocnicze
stosowane przy uprawie.
Najbardziej alergizujące produkty opisze w kolejnych artykułach.

Piśmiennictwo

  1. Monika Protasiewicz , Anna Iwaniak Alergie pokarmowe i alergeny żywności (2014) BROMAT.
    CHEM. TOKSYKOL. – XLVII, 2014, 2, str. 237 – 242.
  2. Jędrusek-Golińska A., Klarzyńska E.: Wiedza na temat alergii pokarmowej w różnych grupach
    zawodowych na terenie Poznania. Bromat. Chem. Toksykol., 2009; 43(3): 1006-1010.