🥑Z kodem "Wakacje" -25% na wszystkie diety🥦

Alergeny w żywności

Alergen to białko wchodzące w skład komórek roślin, lub zwierząt zdolne do wyzwolenia reakcji alergicznej.

Alergie pokarmowe są coraz częściej spotykanymi zjawiskami głównie wśród osób mieszkających w krajach wysoko rozwiniętych. Reakcja nadwrażliwości na pokarmy nie jest niczym nowym. Informacje o zaburzeniach występujących po spożyciu danego pokarmu opisywali uczeni z cywilizacji babilońskiej. Alergia pokarmowa to nie tylko problem zdrowotny ale i społeczny, ponieważ angażuje liczne grupy specjalistów do działań mających na celu diagnozowanie alergii pokarmowych oraz poprawę jakości życia ludzi z takimi problemami (2).

W 1995 roku Europejska Akademia Alergologii sklasyfikowała zaburzenia organizmu wywołane spożywanym pokarmem. Wyróżniono dwie grupy: alergie pokarmowe (z udziałem mechanizmów immunologicznych) i nietolerancje pokarmowe (z udziałem innych mechanizmów). Sześć lat później ta sama Akademia podała nowe nazewnictwo, które ujednolicało poprzednie. Nadwrażliwość pokarmowa dzieliła się na reakcje z udziałem mechanizmów immunologicznych (IgE-zależna i IgE-niezależna). Temat ten do dziś budzi kontrowersje ponieważ duża część społeczeństwa nie zna dobrze terminologii i mechanizmów patogenetycznych (1).

Nieprawidłowa reakcja na pokarm może mieć charakter toksyczny lub nietoksyczny. Przykładem reakcji toksycznej jest zatrucie histaminą. Reakcja nietoksyczna definiowana jest jako nadwrażliwość. Warto zaznaczyć, że uznanie jakiegoś produktu za alergen jest precyzyjne. Należy zidentyfikować produkt odpowiedzialny za pojawienie się reakcji alergicznych co w przypadku warzyw i owoców jest trudne, bo za występowanie reakcji alergicznej odpowiedzialne mogą być dodatki i środki pomocnicze stosowane przy uprawie.

Najbardziej alergizujące produkty opiszę w kolejnych artykułach.

Piśmiennictwo

  1. Monika Protasiewicz , Anna Iwaniak Alergie pokarmowe i alergeny żywności (2014) BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVII, 2014, 2, str. 237 – 242.
  2. Jędrusek-Golińska A., Klarzyńska E.: Wiedza na temat alergii pokarmowej w różnych grupach zawodowych na terenie Poznania. Bromat. Chem. Toksykol., 2009; 43(3): 1006-1010.