Kod: POLSKA. 28% rabatu na dietę Kuchnia Polska na zamówienie powyżej 5 dni.

Morele

Morele – właściwości zdrowotne

Dzięki dużej ilości potasu regulują ciśnienie krwi i pracę nerek. Zawierają sporo żelaza, wapnia, fosforu, witaminy B, C, PP, błonnika. Poprawiają trawienie, zapobiegają anemii. Ale na tym nie koniec ich zalet!

Morele działają zasadotwórczo (zwłaszcza suszone). Dlatego poleca się je przy nadkwasocie oraz osobom codziennie jedzącym mięso, które ma właściwości zakwaszające.

Warto zjeść kilka owoców po treningu, by przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Uwaga: w morelach suszonych jest więcej beta-karotenu, ale są bardziej kaloryczne. 100 g świeżych owoców to 47 kcal, suszonych – aż 284 kcal!

Czy morele są zdrowe? Odpowiedź na to pytanie wydaje się oczywista. Czy aby na pewno? Właściwości zdrowotne przypisuje się nie tylko samym owocom. Pestki moreli zawierają sporo zagadkowej witaminy B17 (amigdalina). Zwolennicy medycyny naturalnej twierdzą, że posiada ona antynowotworowe właściwości oraz może zapobiegać chorobom cywilizacyjnym. To z kolei ma zapewniać długowieczność. Dowodem tego była obserwacja członków himalajskiego plemienia Hunza, którzy dożywają 145 lat. Jednak żadne badania kliniczne nie potwierdziły tych “magicznych” właściwości.

Potwierdzona jest za to obecność cyjanku w pestkach moreli. Dlatego nie należy ich dziennie jeść więcej niż 2-3. Większa ilość grozi zatruciem, a następnie uszkodzeniem wątroby i układu nerwowego oraz niewydolnością nerek. Bezpiecznie i pewniejsze jest ich zastosowanie w kosmetyce. Pestki moreli są bogate w kwas gamma linolowy, który pomaga w nawilżeniu skóry. Mają one także działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Olej produkowany z pestek pomaga ponadto w chorobach układu oddechowego. Do tego w chorobach wrzodowych żołądka i dwunastnicy stosowany jest sok wypływający z pni morelowych drzewek. Substancja ta zawiera m.in. sole mineralne, białka i galaktozę.