Przewód pokarmowy stanowi największy organ układu odpornościowego. Spośród składników diety mających pozytywny wpływ na układ immunologiczny warto zwrócić uwagę na wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3 i n-6, witaminy, składniki mineralne i przeciwutleniacze. Składniki te oddziałują na barierę jelitową błon śluzowych, aktywność komórek obronnych oraz odpowiedź zapalną. Wszystko to wiąże się z immunomodulacją czyli procesem stymulacji systemu odpornościowego za pomocą różnorodnych substancji zwanych immunomodulatorami. Do substancji tych zaliczamy m.in. środki farmakologiczne, olejki eteryczne, ksenobiotyki, promieniowanie jonizujące i elektromagnetyczne i składniki żywności.
Szczególne właściwości przypisuje się kwasom tłuszczowym szeregu n–3 oraz n–6. Do szeregu kwasów omega 6 należą: kwas linolowy (LA) i kwas γ–linolenowy (GLA), natomiast do rodziny omega 3 należy kwas α–linolenowy (ALA). Obecnie badania nad NNKT (niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi) skupiają się przede wszystkim na ich leczniczym wpływie na proces zapalny. Wygaszanie reakcji zapalnej może przebiegać w sposób bierny, czyli w wyniku zmniejszenia aktywności czynników prozapalnych lub czynny w wyniku aktywacji przeciwzapalnych czynników „prowygaszeniowych”. Mediatory prowygaszeniowe są syntetyzowane z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasy omega 3 i omega 6) dostarczanych w diecie, suplementowanych oraz obecnych w błonie komórkowej. Do mediatorów wygaszających proces zapalny należą pochodne czterech wielonienasyconych kwasów tłuszczowych:
- kwasu arachidonowego (AA; ω-6): lipoksyny i AT-lipoksyny
- kwasu eikozapentaenowego (EPA; ω-3): rezolwiny-E,
- kwasu dokozaheksaenowego (DHA; ω-3): rezolwiny-D i AT-rezolwiny-D, neuroprotektyny, marezyny
- kwasu dokozapentaenowego ω-6 (DPA-ω6; ω -6): oksylipinyrezolwiny
Wszystko brzmi i wygląda bardzo skomplikowanie, ale docelowo pragnę Państwu przekazać, że nie przez przypadek kwasy omega 3 i omega 6 nazywane są niezbędnymi. Odgrywają one istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu w tym jakże istotnym układzie immunologicznym. Ich znaczenie jest o tyle duże że każda komórka naszego ciała ma tłuszczową błonę, a rodzaj lipidów zawartych w błonie komórkowej wpływa na jej sprawność fizjologiczną.