Kod: niskiig. 23% rabatu na naszą dietę Niskie IG🥑

Wychłodzenie organizmu

Zima zbliża się do nas wielkimi krokami. Poranki i wieczory stają się coraz chłodniejsze, często wracamy z pracy mocno przemarznięci. W takiej sytuacji niewiele brakuje, aby dopadła nas infekcja. Wyziębiony organizm bardzo szybko łapie wszelkiego rodzaju choroby. Nie dajmy się im! Odpowiednia dieta rozgrzewająca pozwoli nam uniknąć jesienno-zimowych zachorowań. Wychłodzenie organizmu czyli hipotermia następuje wtedy, gdy temperatura ciała spada poniżej niezbędnego minimum 36,6 st. C. Lekkie wychłodzeniu organizmu grozi przeziębieniem. Silne wychłodzenie, gdy ciała temperatura spada do 28 stopni, grozi śmiercią. Jakie są objawy wychłodzenia i co robić w przypadku hipotermii?

I stadium hipotermii
W pierwszym stadium wychłodzenia, gdy temperatura ciała osiąga 32-35 stopni Celsjusza, człowiek jest przytomny, ale pojawiają się dreszcze. Ciało czując, że traci poziom temperatury niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wszystkich organów próbuje ją podnieść wymuszając ruch mięśni. Dreszcze to pierwszy sygnał, że trzeba szukać miejsca, by się ogrzać albo założyć kolejne warstwy ubrania, by zatrzymać ciepło. W stadium dreszczy wychłodzenie jest niewielkie – wystarczy znalezienie się w ciepłym miejscu, wysuszenie, jeśli ciało jest mokre, i picie gorących płynów, by się rozgrzać.
Kiedy do dreszczy i zimnych rąk oraz nóg dołącza się:

drżenie mięśni
osłabienie
zawroty głowy
dezorientacja
masz do czynienia z łagodną hipotermią. W tym stadium człowiek jest jeszcze w stanie działać sam – dojść do miejsca, gdzie udzielą pomocy, rozpalić ogień czy podejmować inne próby ogrzania.
II stadium hipotermii
W drugim stadium hipotermii, gdy temperatura wynosi od 28 do 32 stopni Celsjusza, nie ma już dreszczy, ale poziom świadomości jest obniżony, następują zaburzenia mowy i koordynacji ruchowej – mięśnie są sztywne, ruchy niezborne, mowa bełkotliwa, człowiek jest apatyczny i traci poczucie czasu. W takim stanie wymaga już pomocy innych.
W trzecim stadium hipotermii, gdy temperatura ciała wynosi 24-28 stopni Celsjusza, człowiek traci przytomność i wygląda jak nieżywy – ma sinozieloną skórę, ledwo wyczuwalny puls i oddech lub objawy zatrzymania oddychania i krążenia, źrenice nie reagują na światło. W tym stadium niezbędna jest reanimacja. W czwartym stadium hipotermii, gdy temperatura spada poniżej 24 stopni Celsjusza, następuje zatrzymanie krążenia.
Stadium piąte to hipotermia nieodwracalna, czyli zgon.

Co nas rozgrzeje
Jedzenie rozgrzewające to takie, które pobudzi naszą wewnętrzną energię, podwyższy krążenie krwi i poprawi libido. Szczególnie zalecane jest osobom, które mają problemy z rozgrzaniem organizmu, cierpią na wiecznie zimne ręce i stopy, często się przeziębiają, miewają bule stawów i brakuje im energii. Należą do niego:

owoce – wiśnie, daktyle, brzoskwinie,
warzywa – por, dynia, cebula,
orzechy włoskie,
mięso – kurczak i jagnięcina,
masło,
wino i kawa,
przyprawy – przede wszystkim bazylia, chili, cynamon, imbir, rozmaryn, czosnek i pieprz – powinny być dodatkiem do większości jesienno-zimowych potraw.

Zasady dobrej diety na zimę
Zimą nie wolno zapominać o ciepłym śniadaniu. Bez niego ani rusz. Zupa z dodatkiem płatków owsianych lub kaszy jaglanej, suszonych pomidorów i przypraw korzennych sprawi, że nie będziemy przemarznięci od wewnątrz i dużo lepiej będzie nam znieść chłodną i nieprzyjemną pogodę. Powinniśmy unikać surowych warzyw i owoców. Dużo lepiej sprawdzą się te przetworzone.
Podczas budowania naszej odporności bardzo istotną rolę odgrywa witamina C. Znajdziemy ją w brokułach, kalafiorze, czerwonej papryce i pomidorach. To bardzo ważny składnik naszej diety o tej porze roku. Najlepiej sprawdzą się ciepłe zupy przygotowane z tych składników. Gorące kremy warzywne i rosół rozgrzeją nas dużo lepiej, niż herbata.